Behandelingen

Voeding

Op deze pagina vindt u diverse voedingsadviezen,  als PDF bestand. Druk op de desbetreffende knop om het bestand te openen, af te drukken of te downloaden.

Voeding bij candida – PDF bestand

Het oerdieet – PDF bestand

Medicijne

Er zijn in de loop der eeuwen vele zeer werkzame geneesmiddelen ontdekt. Veel hiervan wordt binnen de reguliere geneeskunde gebruikt, vaak met goed succes. Als volledig opgeleid arts zal ik zeker ook gebruik kunnen maken van bestaande geneesmiddelen, wanneer dat de meest gunstige oplossing lijkt. Wanneer echter voedingssupplementen en/of kruiden meer voor de hand liggen zal ik die adviseren.

Voedingssupplementen

Hoewel we nog nooit zoveel keuze hebben gehad in voedingsmiddelen als de laatste decennia, blijken er toch regelmatig (groepen) mensen te bestaan die een tekort aan een of meer voedingsmiddelen hebben. Bekende voorbeelden hiervan zijn vitamine D, foliumzuur en vitamine B12, maar ook zink, magnesium en selenium.

Daarnaast betekent het feit dat er geen direkte tekorten zijn niet, dat de hoeveelheid vitamines ook optimaal is. Waarschijnlijk liggen voor een aantal vitamines de optimale hoeveelheden hoger dan de hoeveelheden die u  nodig heeft om niet tekort te komen en die uitgedrukt wordt in de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid).

Vitamines en mineralen en spoorelementen kunnen dus onderdeel uitmaken van het behandeladvies.

Kruiden

Een behoorlijk deel van de huidige medicijnen zijn ontstaan uit de kruiden die in de vroegere volksgeneeskunde werden gebruikt. Vaak wordt dan één bestanddeel uit zo’n kruid geïsoleerd en wordt er een synthetische versie van gemaakt, die soms inderdaad nog beter werkt dan het origineel.

Maar veel kruiden moeten het juist hebben van de synergie (samenwerking) van de diverse bestanddelen die in het kruid zitten. Daarom is het gebruik van concentraten en extracten uit kruidenmiddelen vaak werkzamer dan juist die ene stof, en voorkomt daarbij ook vaak ongewenste bijwerkingen.

Kruiden zijn dus nog steeds goed bruikbaar als medicijn. Soms om de (tijdelijke) klachten te verminderen, vaker echter om de balans in het hele systeem weer naar de goede kant te verschuiven.

Homeopathie

De homeopathie maakt gebruik van verdunningen van middelen die juist die klacht kunnen veroorzaken. Door het middel in een gepaste verdunning te geven wordt het lichaam geprikkeld om zelf tegen de klacht/symptomen te gaan verweren. Daarbij worden soms complexmiddelen toegepast, een combinatie van diverse middelen in diverse verdunningen die tezamen tot een gunstig resultaat kunnen leiden. Dit soort middelen schrijf ik ook regelmatig voor.

Daarnaast wordt er in de homeopathie gebruik gemaakt van constitutiemiddelen. Dit middel is dan specifiek afgestemd op de persoonlijkheid en het lichaam van de cliënt. Dit noemt men de klassieke homepathie. Dit is een langdurige studie die veel ervaring vergt om toe te passen. Ik ben geen klassieke homeopaat en zal dus zelden dit soort middelen voorschrijven.

Ontspanningstechnieken

Veel klachten en problemen in onze maatschappij worden veroorzaakt door chronische overbelasting. Stress, zo u wilt. Kortdurende stress is zelden een probleem. Ons lichaam is daarop toegerust en heeft daar vele mechanismen voor om hiermee om te gaan. Maar na stress hoort ontspanning te komen, en dat is vaak het probleem in onze westerse, gejaagde maatschappij, waarin wij geconfronteerd worden met allerlei factoren die wij niet kunnen beheersen maar die ons wel beheersen.

Dan is het zinvol om een manier te vinden om toch met deze stress om te gaan. Ontspanningstechnieken kunnen daarbij van bijzonder nut zijn. Voordeel ervan is dat de verbinding tussen lichaam en geest, die velen van ons toch wat kwijtgeraakt zijn, daarmee ook weer verbeterd kan worden. Een advies op dit gebied zal dus ook regelmatig onderdeel van het behandelingsadvies zijn.

Diverse

Naast de bovengenoemde methodes zijn er natuurlijk nog vele andere vormen van geneeswijzen en behandeltechnieken. Acupunctuur heeft inmiddels een duidelijke plaats verworven in de behandeling van diverse pijnsyndromen, maar ook voor diverse ziekten en aandoeningen kan acupunctuur een gunstige bijdrage leveren. Dit geldt ook voor het gebruik van Chinese kruiden en de diverse behandelwijzen van de uit India afkomstige Ayurveda geneeskunde.

Mijn scholing in deze technieken is momenteel nog niet voldoende om hiermee mensen te behandelen. Daarom verwijs ik voorkomende gevallen mensen graag naar mijn collega’s die hier wel voldoende ervaring mee hebben.

Ook vastenkuren en darmreinigingen kunnen een aanzienlijke verbetering van darmfunctie, allergieën en auto-immuunziekten opleveren. Dit is een essentieel onderdeel van de natuurgeneeskunde en behoort tot mijn kennis en ervaring.

En zo zijn er nog diverse andere methoden die gebruikt of toegepast kunnen worden ter verbetering van de algehele constitutie en daarmee vaak ook de specifieke klachten op een gebied. Ik noem ademhalingsoefeningen, sociale training en bezinning op eigen bestaan en zingeving. Ook hierin kan ik u enige begeleiding bieden.