Evenals hart- en vaatziektes is ook diabetes mellitus een ziekte die sterk in opkomst is in onze cultuur. Hoofdoorzaak ligt in het feit dat wij dagelijks veel meer suiker en snel opneembare en in suiker omzetbare koolhydraten eten dan waar onze genen op in gesteld zijn. Suiker is een hele goede brandstof, te vergelijken met superbenzine voor de auto. Maar teveel suiker kunnen wij helemaal niet goed verwerken en dat wordt dan als vetweefsel opgeslagen. Bovendien kan bij een chronisch teveel aan suiker een zogenaamde insuline-resistentie optreden. Insuline is het hormoon dat het lichaam gebruikt om suikers in lever en spieren (en vetweefsel) op te slaan. Wanneer lever en spieren al vol zitten, wordt vaak de hoeveelheid insuline verhoogd. Op den duur kan het lichaam hierdoor ongevoelig worden voor de eigen insuline en dat noemt met insuline resistentie. Dit leidt op den duur onherroepelijk tot een verhoogde suikerspiegel en daarmee dus een beginnende suikerziekte.
Insulinegevoeligheid
Bij de behandeling hiervan worden veelal eerst medicijnen ingezet die het lichaam weer beter gevoelig maken voor de eigen insuline. Wanneer de eigen insulineproductie door de alvleesklier niet voldoende is, dan zal insuline van buitenaf moeten worden toegevoegd: men gaat insuline spuiten, veelal twee, drie of zelfs vier keer per dag.
Mogelijkheden
Toch hoeft het zo ver niet te komen. Gewichtsbeheersing, caloriebeperking en vooral het vermijden van snel opneembare suikers kunnen hier een wereld van verschil maken. Ook zijn er bepaalde kruiden en voedingssupplementen die kunnen helpen. Zelfs wanneer suikerziekte al ontstaan is en de eerste complicaties beginnen op te treden.