Emfyseem – COPD

Emfyseem is een longaandoening waarbij de hoeveelheid functionerende longblaasjes is verminderd en dus de hoeveelheid zuurstof die per ademteug opgenomen kan worden is verminderd. Gevolg is dat er minder zuurstof gebruikt kan worden door het lichaam en men sneller in ademnood komt.

Emfyseem kan ontstaan na astma, na chronische bronchitis en (vooral) na roken. Er bestaat een vorm die veroorzaakt wordt door een enzymgebrek (het alfa1-antitrypsine), maar in sommige gevallen valt ook niet te achterhalen wat de oorzaak is.  Emfyseem leidt meestal pas op oudere leeftijd tot kortademigheid.

Regulier zijn er bepaalde medicijnen die vaak de kortademigheid kunnen verbeteren. Als er sprake is van slijmvorming en ontsteking zijn daar ook medicijnen tegen. Maar meestal adviseert de longarts niet om de longen ook zoveel mogelijk te beschermen tegen de onafwendbare veroudering, want per jaar verliest een gemiddeld mens ongeveer 1,5 procent van de longfunctie. Beschermen kan echter wel en er is inmiddels ook een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijsmateriaal die dit ondersteunt. Daarnaast blijkt ook dat oefening helpt voor de longfunctie. Ook bepaalde kruiden kunnen helpen de longfunctie te optimaliseren en slijmvorming, indien aanwezig, te verbeteren.

Vanuit mijn deskundigheid wil ik u graag bijstaan om de gezondheid van uw longen zo lang mogelijk te rekken en daarmee het moment dat eventueel zuurstof nodig wordt zo lang mogelijk uit te stellen.