Chronische vermoeidheid

Er lopen in Nederland tienduizenden mensen rond die leiden aan chronische vermoeidheid, ook wel CVS (Chronisch Vermoeidheids Syndroom, in het Engels CFS, Chronic Fatigue Syndrome) of ME (Myalgische Encefalomyelitis) genoemd. Vaak krijgen die mensen van hun arts te horen dat alles uitgezocht is en dat ‘het tussen de oren zit’ en dat is in zeker opzicht waar: alles wat een mens voelt en ervaart wordt in de hersenen bewust. Dat betekent echter nog niet dat het ook ‘psychisch’ is, feitelijk een synoniem voor ‘ingebeeld’.

Er zijn websites volgeschreven met theorieën over chronische vermoeidheid en hoewel veel hiervan niet strookt met de huidige geneeskundige inzichten, blijkt toch zeer regelmatig dat alleen al behandeling van de darm tot een opzienbarende verbetering kan leiden. Een voedingsadvies is hiervan de basis, maar vaak zijn meer maatregelen (tijdelijk) nodig.

Andere oorzaken

Naast gifstoffen en (daardoor ontstane) tekorten kunnen ook andere oorzaken leiden tot chronische vermoeidheid: een minder goed werkende schildklier, een gebrek aan lichaamsbeweging, mogelijk de aanwezigheid van gisten, schimmels en parasieten in de darm, een chronische overbelasting van de bijnier (die onze stresshormonen) aanmaakt en zo kunnen diverse factoren bijdragen aan een chronisch vermoeidheidssyndroom.

Integrale aanpak

Omdat ik een voorstander ben van een integrale aanpak, waarbij op alle fronten waar een probleem gevonden wordt, behandeld wordt, kan zo’n aanpak wel een aanzienlijke impact op het dagelijks leven hebben. Maar gelukkig wordt er toch zo vaak een goed resultaat geboekt dat het jammer zou zijn het niet te proberen.