Niet voor niets heeft de reclame zich de slogan ‘zeventig procent van je afweer zit in je darm’ toegeëigend. Dit was al vele jaren bekend binnen de natuurgeneeskunde en begint nu pas in de gezondheidszorg door te dringen. Onze darm heeft een oppervlakte van een tiende tot een half voetbalveld en is verreweg het grootste gedeelte van ons lichaam dat aan de buitenwereld is blootgesteld. De darm bevat ook meer darmbacteriën dan wij cellen in het lichaam hebben, tussen de een en twee kilogram. Die darmbacteriën zijn er niet voor niets: zij beschermen ons tegen schadelijk bacteriën, virussen, schimmels en parasieten en vormen de eerste barrière daartegen. Het is dus van groot belang dat de darmbacteriën, onze darmflora, in voldoende mate aanwezig zijn.
Darmflora
Soms is het hebben van een goede darmflora niet voldoende en kunnen er toch problemen ontstaan. Antibiotica helpen om schadelijke bacteriën te doden, maar doden ook veel van de goede darmflora. Met de juiste voeding en soms supplementen kan hier vaak weer een goede balans tot stand worden gebracht.
Dit geldt ook voor trage darmen, te snelle darmen en het zogenaamde ‘prikkelbare darm syndroom (Irritable Bowel Syndrome, IBS). In veel gevallen kan met simpele maatregelen als voeding en soms wat supplementen een aanzienlijke verbetering bereikt worden.
Doorlaatbare darm
Een slechte darmwerking houdt ook verband met diverse andere gezondheidsproblemen: bij allergieën maar ook auto-immuunziektes, bij extra gevoelige darmen (IBS), immuunzwakte (altijd verkouden) en ook bij sommige vormen van chronische vermoeidheid speelt een slechte darmwerking vaak een rol.
De behandeling van darmproblemen is sterk afhankelijk van klachten, ziektebeeld en reeds gebruikte medicatie. Maar in veel gevallen is er ten minste enige verbetering mogelijk.